9 Şubat 2016 Salı

Şifa Yüklü Bir Çorba : Kızılcık Tarhanası







Kızılcığın Faydaları:
Mideye kuvvet verir. Vücut direncini arttırır. Bağırsak yaralarına iyi gelir. Gazı önler. Ağız yaralarını giderir. Mikrop öldürücüdür. İltihaplanmayı önler ve alerjileri azaltır. Ateş düşürücü etkisi ile özellikle menopozda faydalıdır. Kanın pıhtılaşmasını sağlar. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Kızılcık ağacının kabukları ishali kesmeye yardımcı olurken, meyveleri ise ishal yapıcıdır.

Kızılcık Nasıl Kullanılır?
Kızılcığın kabukları ve meyvesi kullanılır. Yaprağı ezilip yaraya sürülürse iyileşmesine yardımcı olur. Meyvelerinden kızılcık reçeli, hoşafı ve kompostoso yapılır. Kızılcık suyu uykusuzluğa iyi gelir. Kızılcık şurubu vücuda kuvvet verir. Kızılcık ağacının kabukları kaynatılarak etkili bir ateş düşürücü elde edilir. Ayrıca, Kabukları toz haline getirilip yaraların üzerine mikrop öldürücü olarak serpilebilir. Ünlü hekim İbn-i Sina, yaraları yıkamak için kızılcık suyu; yara yanık merhemi yapmak için ağacın kökünü kullanırmış.

Kızılcık Tarhanası Faydaları :
 Kızılcık tarhanası Bolu ve Kütahya illerimize özgü yöresel bir çorbadır. Hafif ekşi mayhoşumsu tatta ve koyu pembe renktedir. Diğer bir adı da yöresel adıyla EŞ ( Ekşi ) tarhanadır. Kırmızı renkte olan Kızılcık meyvesi yüksek oranda c vitamini içerir. Özellikle grip ve soğuk algınlığının tedavisinde etkili olduğu ayrıca astım hastalarına da iyi geldiği asırlardan beri halk arasında bilinmektedir.
Kızılcık tarhanasının bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve doğal antibiyotik özelliğinin bulunduğu öğrenilmiştir.  Protein, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, A, C, E, B1 ve B2 vitaminlerini içerdiğinden sinir sistemine, baş ve mide ağrılarına da iyi geldiği kanıtlanmıştır.


Kızılcık Tarhanası Çorbası Tarifi
Malzemeler :
Bir küçük su bardağı kızılcık tarhanası
Sekiz küçük su bardağı soğuk su
Üç - dört diş sarımsak
Bir yemek kaşığı tereyağı (isteğe göre az bir sıvıyağ )
Tuz

1. Tencereye tereyağı ve ya sıvıyağ konulur. Sarımsaklar ince ince doğranarak eriyen tereyağın üzerine ilave edilir ve kavrulur.
2. Soğuk su tencereye dökülür.
3. Üzerine kızılcık tarhanası ilave edilerek çırpma teli ile kaynayıncaya kadar karıştırılır.
4. Çorba kaynadıktan sonra kısık ateşte ara ara karıştırılarak onbeş dakika daha pişirilir.
Kızılcık Tarhanası Çorbası sıcak olarak servis edilir.


Not : Tarhananın topak topak olmaması için soğuk su kullanılır ve kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Şifa özelliği olduğuna inanılan hafif ekşi tadı ile de sabah kahvaltılarına ve iftar sofralarına çeşni olacak bir lezzettir.

Afiyet Olsun...


2 yorum:

  1. Hmmm... ilginç, duydum ama görmemiştim, ayrıca tadına da bakmadım:(
    Elinize sağlık...
    Ben de sizi beklerim.
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Hmmm... ilginç, duydum ama görmemiştim, ayrıca tadına da bakmadım:(
    Elinize sağlık...
    Ben de sizi beklerim.
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil