Mideye kuvvet verir. Vücut direncini arttırır.
Bağırsak yaralarına iyi gelir. Gazı önler. Ağız yaralarını giderir. Mikrop
öldürücüdür. İltihaplanmayı önler ve alerjileri azaltır. Ateş düşürücü etkisi
ile özellikle menopozda faydalıdır. Kanın pıhtılaşmasını sağlar. Böbrek
taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Kızılcık ağacının kabukları ishali
kesmeye yardımcı olurken, meyveleri ise ishal yapıcıdır.
Kızılcık Nasıl Kullanılır?
Kızılcığın kabukları ve meyvesi kullanılır. Yaprağı
ezilip yaraya sürülürse iyileşmesine yardımcı olur. Meyvelerinden kızılcık
reçeli, hoşafı ve kompostoso yapılır. Kızılcık suyu uykusuzluğa iyi gelir.
Kızılcık şurubu vücuda kuvvet verir. Kızılcık ağacının kabukları kaynatılarak
etkili bir ateş düşürücü elde edilir. Ayrıca, Kabukları toz haline getirilip
yaraların üzerine mikrop öldürücü olarak serpilebilir. Ünlü hekim İbn-i Sina, yaraları
yıkamak için kızılcık suyu; yara yanık merhemi yapmak için ağacın kökünü
kullanırmış.
Kızılcık Tarhanası Faydaları :
Kızılcık tarhanası Bolu ve Kütahya
illerimize özgü yöresel bir çorbadır. Hafif ekşi mayhoşumsu tatta ve koyu pembe
renktedir. Diğer bir adı da yöresel adıyla EŞ ( Ekşi ) tarhanadır. Kırmızı
renkte olan Kızılcık meyvesi yüksek oranda c vitamini içerir. Özellikle grip ve
soğuk algınlığının tedavisinde etkili olduğu ayrıca astım hastalarına da iyi
geldiği asırlardan beri halk arasında bilinmektedir.
Kızılcık tarhanasının bağışıklık
sistemini güçlendirdiği ve doğal antibiyotik özelliğinin bulunduğu
öğrenilmiştir. Protein, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, A, C, E, B1 ve B2 vitaminlerini içerdiğinden sinir sistemine, baş ve mide
ağrılarına da iyi geldiği kanıtlanmıştır.
Kızılcık Tarhanası Çorbası Tarifi
Malzemeler :
Bir küçük su bardağı kızılcık
tarhanası
Sekiz küçük su bardağı soğuk su
Üç - dört diş sarımsak
Bir yemek kaşığı tereyağı (isteğe göre az bir sıvıyağ
)
Tuz
1. Tencereye tereyağı ve ya sıvıyağ konulur. Sarımsaklar ince ince doğranarak eriyen tereyağın üzerine ilave edilir ve kavrulur.
2. Soğuk su tencereye dökülür.
3. Üzerine kızılcık tarhanası ilave
edilerek çırpma teli ile kaynayıncaya kadar karıştırılır.
4. Çorba kaynadıktan sonra kısık
ateşte ara ara karıştırılarak onbeş dakika daha pişirilir.
Kızılcık Tarhanası Çorbası sıcak olarak servis edilir.
Not : Tarhananın
topak topak olmaması için soğuk su kullanılır ve kaynayıncaya kadar sürekli
karıştırılarak pişirilir. Şifa özelliği olduğuna inanılan
hafif ekşi tadı ile de sabah kahvaltılarına ve iftar sofralarına çeşni olacak
bir lezzettir.
Afiyet Olsun...
Hmmm... ilginç, duydum ama görmemiştim, ayrıca tadına da bakmadım:(
YanıtlaSilElinize sağlık...
Ben de sizi beklerim.
fulyapimlezzetler.blogspot.com
Sevgiler...
Hmmm... ilginç, duydum ama görmemiştim, ayrıca tadına da bakmadım:(
YanıtlaSilElinize sağlık...
Ben de sizi beklerim.
fulyapimlezzetler.blogspot.com
Sevgiler...