28 Şubat 2016 Pazar

Bir Hamur Üç Farklı Tatlı : Çikolata Soslu Muzlu Tart Kek, Mozaik Kek ve Çikolatalı Cup Puding









Havaların yavaş yavaş ısınmaya başladığı bu günlerde nedendir bilmem içime bir mutluluk doğar. Bu mutluluğu da yaptığım yemeklere ve işlere yansıtırım.



                                                      HAYAT    

                                              Nefes aldıkça hayatta,
                                              Yeni bir güne merhaba.
                                              Sürprizler var anlarda,
                                              Anı doyasıya yaşa...

                                               Umutla bak dünyaya,
                                              Yenilme haksızlıklara,
                                              Yaşadığın her dakikada,
                                              Mutluluk gizli unutma...

                                              Hüzünlerini bir kenara bırak,
                                              Maviliklere yelken açmaya bak,
                                              Sevdiklerinle bir arada
                                               Hayatı doyasıya yaşa...        Lale BOLLUKCU 




           Yukarıdaki şiirdeki  gibi dünyaya umutla bakalım. Yaşadığımız her dakikada mutluluğun gizli olduğunu unutmayalım.



    
       Evet gelelim tatlılarımızın tarifine. 

       İlk olarak benim gibi iki keki de aynı anda yapmak istiyorsanız tart kalıbı ve dikdörtgen kek kalıbına ihtiyacınız var.

       Kek Hamuru İçin Malzemeler :

      4     yumurta      1,5  su bardağı şeker ( Ben daha tatlı seviyorum diyenler ölçüyü 2 bardak yapabilirler )
      1,5  su bardağı süt
      1     bardak sıvı yağ
      1.5  kabartma tozu
      1     paket vanilya
      4    su bardağı un ( Yarım bardağını ayırıp gerekirse ilave edin )
      1     paket kakao ( 25 gr. ) ( Daha koyu sevenler takribi 40 gr. koyabilirler )

       
      Yapılışı :

      Yumurtalarla beraber şekeri biraz çırpalım. Süt, sıvı yağ ve vanilyayı ekleyerek iyice karıştıralım.  Bir başka kaba 3,5 bardak unu ve kabartma tozunu eleyelim. Elediğimiz unu da hamura ekledikten sonra yavaş yavaş karıştırarak kıvamına bakalım. Eğer koyu boza kıvamında değilse ayırıp elediğimiz yarım bardak un ile karıştıralım. Beyaz hamurumuz hazır olduğunda içinden 2 bardağını kenara ayırarak yine elediğimiz kakaoyu ekleyelim. İyice harmanlanan kakaolu karışımımızın bir bardağını ayırarak kalanını yağlanmış tart tepsisine dökelim. Dikdörtgen tepsinizi de yağladıktan sonra bir bardak beyaz hamurumuzu üstüne yarım bardak kakaolu hamurumuzu art arda ekleyerek mozaik kek için hazırlığımızı tamamlayalım. Fırınınız alıyorsa benim gibi yan yana koyarak pişirebilirsiniz. Ben kek pişireceğim zaman ilk olarak keki fırına yerleştiririm sonra fırının ısısını ayarlayıp çalıştırırım. Siz nasıl alışkınsanız ister direk ister ısınmış fırına keklerinizi koyun. Fırının ısısını takribi 170 dereceye ayarlayarak 45 - 50 dakika pişirin. Dakika dolunca kürdan testi ile pişip pişmediğini kontrol edin.

      Pişen keklerinizi fırından çıkararak soğumalarını sağlayın.

      Soğuyan tart kekinizi bir başka tabağa ters çevirerek altının üste gelmesini sağlayın.

      Şimdi sırada Çikolatalı Puding var.

      Çikolatalı Puding İçin Malzemeler :

      1,5  litre süt
     1,5 su bardağı şeker
      2    yemek kaşığı nişasta
      1    yemek kaşığı pirinç unu
      1    yemek kaşığı un
      1    paket kakao ( 25 gr ) 
      1/2 yemek kaşığı margarin
      1    küçük paket bitter çikolata (80 gram)
      1    paket vanilin
  
       Şeker ve bitter çikolata hariç diğer bütün malzemeleri karıştıralım. Orta ateşte devamlı karıştırarak pişirelim. İndirmemize yakın şekerini ve parçalara böldüğümüz bitter çikolatayı da katarak on dakika daha karıştıralım. Ocağın altını kapattıktan sonra ara ara karıştırarak üstünün kabuk tutmasını engelleyelim.

       Sıra geldi Tart Kekimizi yapmaya.
   
       İlk olarak 2 adet muzu ince ince doğrayalım. Tart kekimizi bir başka kaba ters çevirelim ve üzerine biraz pudingden yayalım. Dilimlediğimiz muzları pudingin üzerine dizelim. Muzların üzerine tekrar pudingten güzelce dökelim.

        Kalan pudingimize göre küçük boy su bardaklarının içine birer dilim mozaik kekten koyalım. Bardakları bir parmak boşluk kalacak biçimde pudingle dolduralım. Üzerlerini kalan muz dilimleriyle süsleyelim. İsterseniz üzerine fındık kırığı, hindistan cevizi, antep tozu koyarak da süsleyebilirsiniz.

       Afiyet olsun...

       Lale BOLLUKCU
                                                                                                                                                                   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder