16 Ocak 2016 Cumartesi

Erzincan Usulu Yoğurt Çorbası

Havaların daha da soğumaya başladığı şu günlerde içimizi ısıtacak yiyeceklere ihtiyaç duyarız.

Bizim çok severek yediğimiz bir çorba. Eşimin babaannesinin,  eşime ve kardeşlerine küçüklerken sık sık yaptığı bu çorba tarifi ile soğuk günlerde sizin de içinizin ısınmasını sağlayacağım.

Hem çorba olarak hem de ana yemek olarak tüketebilirsiniz...



                                                 Erzincan - Karakaya Köyü






Erzincan'dan bir şairemiz : Handan ŞİMŞEK


Bir Yudum Sen Ver

Kaç dilde anlatmalı seni
Kaç kelamın efsununa sarmalı
Kaç mektup zarfında hasretine kanat olmalı
Kaç kalemin ucuna adını kazımalı
Kaç sayfaya yatıp hayalinle uyumalı
Kaç notanın ezgisinde umut dansına kalkmalı
Kaç kederi aylak masalarda sarhoş bırakmalı
Kaç yudum su besler çorak çatlak sevda toprağını
Kaç defa tekrar okumalı sevdanın masalını
Kaç hayata sen varsın diye sıcak bakmalı
Kaç insanın kahrını sevip hatrına sırtlamalı
Kaç şişede dibe vurdurmalı senli satırları
Kaç duman filmine daha zehirli replikler okutmalı
Kaç gecenin uykusuz yatağında sabahı doğurmalı
Kaç sabahın dağılmış sofrasında umutlar saçılmalı
Kaç şiir seni yazar istediğim gibi
Kaç mısrada anlatabilirim ki hislerimi
Kaç kelamın sırtı taşır ağır sevgimi
Kaç cümle vardırır vuslata beni
Kaç devirde tamamlar yapısını sevda şehri
Kaç deprem daha yaşatır sensizliğin hissi
Kaç kez daha ölüm provasını ezberlemeli
Kaç kefen boyu biçmeli mezar sessizliği
Kaç kürek toprak kapatır aşık bedenimi
Kaç duada yeşerip boy verir ruhumun gülleri
Ya da sevdiğim
Kaç sus çıkmazını adımlasam varırım senli yarınlara...
                                                                   Handan Şimşek 







                 Erzincan ( Babaanne Usulü ) Yoğurt Çorbası

    Malzemeler : 
           2 orta boy soğan
           300 gr süzme yoğurt
           1 çay bardağı erişte makarna
            Kuru nane, kırmızı pul biber, az sıvı yağ


    Yapılışı :

       Soğanları soyarak yarım ay ( piyaz ) şeklinde doğrayalım. Büyük bir tencereye isteğe göre az sıvı yağ koyarak kısık ateşte biraz pembeleşene kadar kavuralım. Soğanlar pembeleştikten sonra sıcak su ile beraber erişte makarnayı koyarak makarnalar iyice pişene kadar orta ateşte pişirelim. Bir yandan da süzme yoğurdu az bir su ile biraz inceltelim. Fazla su koymayalım ki çorbamız daha kıvamlı olsun. Erişte makarnamız da piştikten sonra ocağın altını tamamen kısarak süzme yoğurdu yavaş yavaş ekleyelim. İçine biraz kuru nane, çay kaşığının ucuyla kırmızı pul biber ekleyelim. Beş dakika daha devamlı karıştırarak çorbamızın özdeşleşmesini sağlayalım. Ocağın altını kapatalım.
        İster sıcak ister soğuk olarak da tüketebilirsiniz. 



        AFİYET OLSUN...



        Hava ne kadar soğuk olursa olsun kalbiniz her dem sıcacık olsun, 
        Üzüntüler, hüzünler sizden ırak, neşe huzur hep sizinle olsun...  Lale...     



        


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder