15 Haziran 2017 Perşembe

MURAT ŞAHİN: İyi bir anı biriktiricisi...

        
          Benim için yazarlık; yürürken cebindeki tohumları toprağa bırakan büyümesi için yağmuru ve güneşi bekleyen bir çiftçinin verdiği emek kadardır. Sonrası okura kalmış…

          Uzun süre çok satanlarda yer alan Esnaf Lokantası ve Son Tren öykü kitaplarından sonra yazdığı kitap ile yine en çok okunan yazarlarımızdan biri: Murat Şahin…






         Kısa sürede üçüncü baskısı yapılan “Tedirgin Bir Yazar Yusuf Atılgan” isimli kitabı ve edebiyat üzerine şahane bir röportaj yaptık…


Çeşitli dergilerde yazılarınız ve öyküleriniz yayınlanıyor. Bu yazıları ve öyküleri yazarken nelerden esinleniyorsunuz
İnsanların anılarında… Ben kendimi iyi bir anı biriktiricisi olarak görüyorum. En çok sevdiğim kitaplar ve filmler biyografi üzerine olanlardır. Çocukluğumda eski kitapçılara giderdim. Orada kitapların içindeki altı çizili cümleleri, okumayı çok severdim. Onların içinde bu kitapları daha önce okumuş olanların geçmişlerinin yattığını düşünürdüm. Altını çizdiğiniz bir sözcük bazen sizin tüm sırlarınızı ortaya döker… Ben öncelikle cebinde anılarla gezen bir okur olmayı seçtim. Benim için yazarlık; yürürken cebindeki tohumları toprağa bırakan büyümesi için yağmuru ve güneşi bekleyen bir çiftçinin verdiği emek kadardır. Sonrası okura kalmış…

Her yazdığınız yazının bir amacı var mı? 
Büyüklerimiz bizlere bir hikâye, masal, olay anlatırken hep geçmişten örnekler verirlerdi. Çünkü bunlar daha önce yaşanmış ve insanların birbirlerine öğüt verdikleri hikâyelerdi. Ben geçmişte yaşamış önemli yazarları ve yaşanmış olayları önemsiyorum. Hikâyelerimde bunları anlatarak bir hatırlatma o olay ya da kişileri gözlerinin önüne getirmeyi seviyorum. 

Okunmayacağını bilseniz de yazar mıydınız? 
Kesinlikle, yukarıda belirttiğim gibi…”Benim için yazarlık; yürürken cebindeki tohumları toprağa bırakan büyümesi için yağmuru ve güneşi bekleyen bir çiftçinin verdiği emek kadardır. Sonrası okura kalmış.”

Kitabınızın başında daha önce yayınlanan Esnaf Lokantası kitabınıza ismini veren öyküyü Yusuf Atılgan’ın bir anısından yola çıkarak yazdığınızı belirtmişsiniz. Tedirgin Bir Yazar Yusuf Atılgan kitabının hazırlık aşamaları nasıl gerçekleşti?

İhsan Bayram ile ne zaman otursak edebiyat sohbetimiz hep Yusuf Atılgan ile biterdi. Bir gün “İhsan ağabey söz uçar yazı kalır bu anılarınızı oturup yazmalısın” demiştim. Sonra bunu benim yapmamı istedi. 22 Şubat 2015 günü iki saatlik bir söyleşinin ardından bu kitap çıktı.

Ne kadar sürede tamamladınız kitabınızı?
Bu kitabın ilk tohumlarının atıldığı yıl 2011’dir. Yazılması ve baskıya hazır hale gelme süreci 2015 yılından sonradır.

Kitaplarınızın kapak tasarımlarını nasıl belirliyorsunuz?
İlk kitabım (Amtafarak) hariç hepsini yayınevleri ile ortak belirliyoruz. Onlar birkaç kapak çalışması atıyorlar. Üzerine konuşuyoruz ve hangisi içimize sinerse onu seçiyoruz. Bazen çalışma üzerinde değişiklik istiyorum, mesela “Esnaf Lokantası” kitabında daktilonun renginin değişmesini istemiştim hiç itiraz edilmedi.

Genelde öykü yazıyorsunuz. Roman yazım çalışmanız var mı?
Sadece çalışmalarım var. Roman benim için öyküden daha zor. Söylediğiniz gibi roman üzerine çalışıyorum.

Yazdığınız öyküler arasında aklınızda kalan bir replik veya pasaj var mı?
“Kendimi şiirlere, öykülere ve romanlara verdim. Bir gece yarısı bir öykünün içinde kaybolmuştum. Öykü şöyle bitiyordu. Ne hissediyorsan onu yap, aynı duyguları bir daha hissedemeyebilirsin…” Esnaf Lokantası Öyküsü

Benim bir de yemek kültür bloğum var. Yemek yapmak ve yemek yemek ile aranız nasıl?
Yemekle aram çok iyidir. Özellikle yemek konusunda, yapmak çok becerebildiğim bir şey değildir. Kek benim en iyi olduğum bölümdür. Cevizli Kek yaptığımda herkes çok beğenir. Her zaman çok iyi yaptığımı söylerler. İzmir’de en iyi köfte, kurufasulye, döner, pide nerede yenir bildiğim söylenir.

Gelecek ile ilgili projelerinizden söz eder misiniz?
Üzerine çalıştığım üç tane dosya var. Roman, öykü ve çocuk kitabı…

Röportajı yapan siz olsaydınız, sorulmamış hangi soruyu kendinize sorardınız?
“Yusuf Atılgan tedirgin bir yazardı, peki İhsan Bayram için ne söylersiniz?”
İhsan Bayram maceraperest bir yazardı…


Değerli vaktinizi ayırıp sorularıma içtenlikle cevap verdiğiniz için tekrar teşekkür ederim.

Lale Bollukcu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder